Adaptec is great

I’ve been running the Adaptec 6805 raid card for a few months now and it’s been great. Actually, Adaptec in general has been great. Their tech support is phenomenal, at least from my experience.

Today I received an email warning me of a bad block.

bad block

The message didn’t say much except something happened. I searched online and didn’t find much either. I ended up calling their support line. I didn’t have to make any option choices. There was an automated introduction and then I was put in a queue. About 2 minutes later someone was there to assist me.

They just asked for my name and what the problems were. She didn’t even ask for my TSID or my serial number. That’s great! I guess for more serious issues they will, but at least no time wasted.

She explained how to check the status on each drive and where to look for the information.

hdd status

Yes, I’m a bit new at this – which is why my friend from JB Tech Enterprises highly recommends Adaptec – it just works. If it doesn’t, finding support wouldn’t be a problem either. He’s right! Adaptec hardware may be expensive but the 2 instances I had to call support have been flawless and worth the premium price of the hardware. Thanks Adaptec.

Adaptec 6805 RAID card

I finally received my new Adaptec 6805 raid card today. After messing with 2 lower end cards (Highpoint and Supermicro) that both failed after a few days, I decided I’ll invest and get the bad boy. This card alone cost more than my server (except the 8x 2TB drives) all together. Shout out to Jeff from JB Tech Enterprise for recommending this card.

So far so good. It works with Windows Home Server 2011 using Windows 2008 drivers. The software is also working. I’ve created a RAID6 with 8x 2TB Seagate ST2000DL003. It’s initializing now. I’m pretty sure it will be a lot faster than using the onboard RAID ports and Windows software raid to initialize.

Here are some pics I took during the unboxing.

IMG_5160

IMG_5161

IMG_5162

IMG_5163

I wasn’t sure what the gray cable was so I tied it up and left it alone. I checked the website for any information and found nothing. I Googled, still nothing. I tried to call Adaptec tech support, but they were already closed. I sent the pic to Jeff and he says it’s the activity light hookup that may go to a backplane. Well, I don’t have a backplane so I won’t be using it.

IMG_5165

I’ll post more about the card once the array has finished initializing and I’ll do some benchmarks. Stay tuned.